Det knackade på dörren

De finns överallt (tror jag). Vi som bor på isländska landsbyggden ett par kilometer in i en dal. I alla fall så knackade det på dörren..... vem var det? Jo, Jehovas vittne. Två äldre damer och jag har jätte svårt för att vara otrevlig så jag lyssndade och log. Tog emot papperna de gav mig och log kanske lite till.
Så nu har jag och läsa om det blir långtråkigt här, men den risken är inte stor. Det är nog strre risk att det åkt i soporna innan dagen är slut...

En om aborter, en om hur bibeln kan ledas oss i det moderna samhället och en om hur du kan överleva jordens undergång. Men för att få veta det måste man komma på deras möte den 9 agusti.....

Mitt förråd med svordommar

Jag har inte haft internet sedan i måndags. Tror jag har utnyttjat hela mitt förråd med svordommar (när inte barnen hörde då :D) Så retfullt när det inte fungerar.
Får fylla er med info för flera dagar. Vi hade hästar som övernattade över helgen och jag fick några bilder när de begav sig iväg på söndagen. Man måste vara snabb med kameran för det går undan.

Utan för huset när de sprang iväg.

Sen genade de över fältet, sprang som galningar.

Över bron.

Sen stannade alla och ryttarna gick av sina hästar, vi som tittade i fönstret tänkte vad det var för fel.

Det var en stackare som hade stukat foten. Så Vídir kom tillbaka med honom.

Min bil som gick sönder här om dagen är ingen rolig historia. Det finns ingen begagnad reservdel på Island. Och om de ska beställa en ny från utlandet då kommer det att kosta mig 11,500kronor plus jobbet att sätta dit den. Och när bilen kostade 12,000kr så känns det inte som man vill lägga den summan på den.
Min sommarjobbare körde vi hem i tisdags. Han spenderade mycket tid vid datorn och sov till halv 2 på eftermiddagen. Både jag och Vídir har svårt för att vara stränga och när han dessutom  började säga nej till saker som jag bad honom att göra så fick jag nog. Det jag bad om var att gå en runda på vår egen grusväg med barnen och måla ett fönster. Båda grejorna fick jag nej till. Det fungerar ju så att man ska hjälpa familjen (oss) med något för kost och logi.
Igår höll jag på flera timmar med att sätta upp rullgardiner. Fatta inte att det skulle vara så komplicerat men nu har de kommit upp i alla fall.

Så blev resultatet efter flera timmars slit.
Vi har regnit och taskigt väder nu så barnen sitter i soffan och tittar på Karlsson på taket. På isländska heter han Kalli på taket :)

Elías myser i soffan.
Och jag har spenderat en bra stund imorse med att förklarar för Oliver varför det är hål i osten. Lite svårt när man inte vet själv, varför är det hål i osten?!

Och just nu kokar jag kött till hundarna.

Nu hoppas vi på bättre väder nästa vecka för då får vi gäster från Svergie.

Taskigt

Jag kunde inte komma in på min blogg igår kväll. Lite taskigt när man vill blogga.
Vi hade några av Olivers och Elias kusiner här i fredags, blev en hel del bus kan jag ju säga. Vídir och hans bror var på ridtur för att "rasta" hästarna. Och alla hästarna skulle övernatta hos oss fredag till söndag. Jag hann med att ta några bilder när de kom upp vid gårdsplanen.Kom visst med lite utemöbler här....
Fick några bilder på de två äldsta kusinerna och Elías.Snart kommer hästfolket för att börja dagens ridning. Kankse skulle ta en runda med dammsugaren istället för att sitta här. Man vet inte om de kommer in på kaffe :) Och min sommarjobbare han sover, han fick rensa i en del av fårhuset igår som inte har använts på många år. Det hade samlats en hel del skit. Han fyllde en hästkärra med skit och det är mycket kvar. Vídir måste tömma den så han kan fortsätta att jobba. Får se när han vaknar idag, inte före 13.00 skulle jag tro. 

Sommarjobbare

Vi fick en sommar jobbare i onsdags. Vi hade tänkt att han skulle rensa lite skit i fårhuset. Men det har varit taskigt väder igår och även nu. Så jag har problem med att komma på vad han kan göra... Ingen som har förslag?
Han fick måla ett fönster inne igår. Detta är en 15-årig kille som sitter för mycket vid datorn hemma så han mamma ville skicka han till bondgård i 10 dagar, till oss då.

Grattis!

  

Grattis säger vi här på Island till min lillasyrra som fyller 24år idag!
Hoppas det blivit någon god tårta idag.

Och min knasiga måndag som jag hade... jag kände på mig när jag skrev inlägget att jag glömmde något. Nu kom jag på var det var, eftersom jag åkte med min svåger hem så hade jag ju bilstolarna i hans bil. Jag tog ut dem och satte i gräset. En stund senare kommer jag ut och DÅ står hunden och pissar rakt i stolen. Då blev jag förbannad, den nya stolen som kostat ett par tusenlappar. Klädslen åkte ju i tvättmaskinen, men det är frigolit under som suger pisset. Fan också säger jag bara.....


Stackars katt

Vi har en katt som vi fick med gården. Den lille stackarn har nog inte ofta träffat på barn.....men nu har han. Oliver och Elías kan inte låta han vara. Det ena försöker lyfta han och den andre bara drar han i svansen. Men när de kommer springandes så springer inte katten iväg. Istället intar han försvarsställning, så det har blivit rivna både på ben och ärmar. Men de forstätter ändå att gå till den.....jag hoppas de tröttnar snart.
Lite bilder på hur mina barn ser ut.

  

Var det fredagen den 13:e??

Var det fradagen den 13:e igår? nej det var ju bara en jäkla måndag. Allt, och då menar jag allt gick fel igår.
Jag bestämmde mig på morgonen för att åka till Islands näst största stad, Akureyri. Det är cirka 12mil och om man vill storhandla så är det dit man måste åka. Jag packade in ungarna och gav mig iväg. Det tar ungefär lite mer än en timme att köra. Vi kommer in till staden och i första trafikljuset hörs en smäll och man kunde inte växla bilen och inte gasa då. Jag hade lite tur att det var sluttning ner så jag kunde rulla in till sidan. Jag försökte lägga in en växel, men det bara knastrade och inget hände. Man kände hur paniken var på väg, där satt jag själv med båda barnen långt hemifrån o ingen mobil. Den enda jag känner i denna stad är min före detta svägerska och hennes nummer kan jag inte i huvudet. Det låg en mack i närheten och jag tänkte att jag går dit med barnen o låna telefon.
Och då tittar jag upp o ser att en bil stannar och det var min svåger. Bara en ren slump att han var där precis då. Snacka om att jag blev glad att se han. Han ringde nån mekaniker som kom o tittade på bilen. Den var sönder och de hade inga reservdelar hemma. Så jag fick lämna bilen hos dem o åka med min svåger hem. Kommer nog att bli en dyr historia.

Väl hemma så hade Vídir haft en väldans problem med traktorn. Det är något med 4 hjuls driften, utan den kan du inte dra någon maskin eller vagn. Vi har det ju ganska backigt.
Han blev fast här nere i backen vid huset och jag fick försöka bogsera upp han med en annan traktor. Men det var för tungt, bara slirade i den torra grusen.
Och i denna cirkus trillade det ner en massa höbalar från vagnen och då går plasten i sönder. Och det är dyrt med plast, fick försöka tejpa igen hålen.
Ja ja nog med tråkiga saker....
Jag tog lite bilder på väg hem från Akureyri.

Detta är en väldigt typisk bild när man åker bil på Island. En oändlig väg med gula vägpinnar och en massa berg.

Island är vattenfallens land, det finns otroligt många.

Vattnet som rinner ner för bergen har format djupa fåror.

Mera vattenfall

Och mera berg.

Det är ju inte klokt

Det är ju inte klokt egentligen hur fin naturen är på Island, och vilka landskapsbilder man kan ta. Nu är inte jag med någon speciell kamera men det blir hyfsade bilder ibland. Jag var och hälsade på en väninna och körde över landsbyggden. Jag tycker inte att solen gör sig rätt på korten det var riktigt glödande sol och himmel i verkligheten. Men om ni inte pallar er till Blöndudalur på norra Island så får ni nöja er med mina bilder :)Man måste köra över denna bro också, tycker den är så gullig. Som en mini Golden Gate bro. Bara det att den inte är röd då.
Oliver fick också följa med pappa idag och hämta en häst som varit på "träningsläger". Vídir har inte så mycket tid nu för att rida in hästar så han valde att lägga en slant på denna och få jobbet gjort åt sig. Och där hästen var fanns det tydligen en massa kaniner. Ni kan ju gissa vad Oliver pratade om resten av kvällen.

Man glömmer mycket

Vi har 3mil till närmsta affär och jag var där igår. Men det är attans vad man glömmer mycket så man måste köra dit idag också. Bensinen är inte direkt billig nu. Tog med mig kameran för att visa er vad man ser på väg till affären. Dock har jag problem med batteriet så jag kan inte ta så många bilder bara 6stycken i taget.
Första bilden

Ett gamalt hus som vi kör förbi varje dag. Detta ligger på granngården och användes som bostadshus till första december -79

Island tillhörde Danmark förrut, så man kan ibland se sådanhär stenar som är tillängnade någon dansk. Jag stannade inte för att kolla vem, kanske man skulle göra nästa gång.

Mycket höbalar var det här!

Turisthuset som ligger brevid affären. Litet gulligt hus, fick med några turister också :)

En bild på dalen som vi bor i tagen uppifrån. Vägen där bilarna kör går över berget. Det var inte jag som klättrade upp för att ta en bild :)

Så ser det ut när man har kommit ner i dalen.

Maginfluensa

Det är ju typiskt att killarna ska bli sjuka. Elías spydde igårkväll i bilen. Så det vara bara att köra hem och slänga bilstolsklädslen i tvättamaskinen. Och sen försöka tvätta bältet med en trasa, ja ni kan nog tänka er.... Men sen gick han o la sig och allt verkade som vanligt när vi vaknade. Så fram på förmiddagen tog jag med mig Oliver i bilen för att åka till affären och Elías fick åka med pappa i traktorn (för han älskar traktorn) När jag var halvvägs till affären spyr Oliver i bilen, jag hade sån tur att dagisväskan var i bilen så han kunde få rena kläder på sig.
När vi kom hem och jag skulle beklaga mig för Vídir att de var entill nerspydd bilstol så börjar han med att säga att traktorn var också nerspydd och han själv också. Så vi kunde båda gnälla över spyor.

Så kvällen var lugn lite slappande i soffan. Och så fick vi stolen som vi köpte till Elías. Stora killen kan ju inte sitta i bebis stolen. Hittade en begagnad som så bra ut.

Ut med den ena och i med den andra :) Jag trodde att det var samma färg som Olivers stol jag köpte men det blev väl något missförstånd. Men det går ju bra ändå.

Jag trodde det var en sådan.
Och några bilder på Oliver när han leker med min keps.


Hoppas det blir en bättre dag imorgon.

Nu kör vi..

Nu ska vi minsan sluta med blöja här. Elías blir 2 år i agusti och visar stort intresse för pottan. Vilket Oliver inte gjorde i den åldern. Kanske börjar mindre syskon tidigare att släppa blöjan.

Han vill ha pottan uppe i hörnan under vasken.
Slänger in lite bilder också när Vídir och Elías tvättade ena traktorn igår.

Tänk om han var så duktig på att städa o tvätta inne!

Denna lilla vill hjälpa till.

Bäst att ta sig en nämre titt och se så pappa gjort ett bra jobb.
Annars vet ni vad jag spenderar dagen med,, torkar golv!
Det kommer antagligen att hända en eller två olycker på golvet, tur man inte har så många mattor :)

Morgon o kväll

Det kommer en morgon bild och en kvälls bild.

Så ser det ut genom sovrumsfönstret när man vaknar, trötta hästar. Även ridhästarna som ligger längre bort är trötta.
Tog sen denna bilden inna jag gick o la mig.


Repris

Det blir lite repris nu, för det finns många höbalar som man måste ta ändan på plasten och fästa. Just nu är det 160 stycken ute på fälten, och mer kommer det att bli. Tog en bild också för att visa er hur jag menade med plasten som hänger lös när maskinen klippt av.

Och så måste man ju visa bilder på barnen också.Oliver

Elías
Det har varit kallt och blåsigt idag, så det var fram med de tjocka vinter mössorna.
Hoppas verkligen det blir bättre väder imorgon, det är ju semester...

Ridturer

Nu när det är sommar så är det populärt med ridturer. Folk rider i en grupp på cirka 4-10personer i ett par dagar. Och då måste ju hästarna vara någonstans över natten. och vår gård har blivit ett populärt övernattnings ställe (för hästarna) folket får inte övernatta.... Tog lite bilder från helgen, då var det svåger med sällskap som var ute på ridtur.

Här är folket när alla ska reda ut vilken häst de ska ha.

När de letar efter sina hästar :)

Tog en bild från köksfönstret när de red iväg. Här ser man också bron som man måste köra över för att komma till oss.

Här har det kommit ut på vägen, kunde inte zooma mer med kameran. Man brukar ha en bil som kör efter, ifall någon trilla av eller så.
Vi har bott hät en månad och vi har redan haft 3 övenattnings grupper med hästar. Man får ha en tom hage redo...

Semester

Idag började min semester, 5veckor. Det ska bli så härligt.
Tog med mig barnen ut på fältet nedanför huset idag. När man ha gjort höbalar så klipper maskinen av plasten och då hänger ändan löst. Så man få gå runt och lyfta en bit plast och sätta den avklippta ända under. Det roade vi oss med på eftermiddagen idag.

Elías

Oliver
Sen tog Vídir med sig killarna i traktorn och gjorde fler höbalar. Jag körde den gamla traktorn, den är ju öppen så det går inte ha barn i den. Jag räfsade ihop gräset så maskinen kunde ta upp det o göra balar.
Tog en bild inann jag körde iväg, utsikten från traktorn :)
Glömde att be Vídir ta bild av mig ;(

Vi försöker med att ha barnen i nya traktorn men Oliver tröttnar ganska fort. Men det går bäst om han ser mig samtidigt, så man kör runt och vinkar som en galning.
Kvällsmaten idag var tacos och även lite pommes, så Oliver åt pommes som han rullade in i tacobröd.

Inga grönsaker, köttfärs eller sås. Och hans bror är inte bättre.


Kvällsrunda igen

Nu har min och barnens semester börjat, Vídir måste jobba 10 dagar till. Och när man har semester får man ju vara uppe lite längre än vanligt. Så jag tog med mig småkillarna ut på kvällsrunda och kameran var naturligtvis också med :)

Oliver busar med grinden.

Lillebror klagar till mig att storebror leker med grinden....

Vår gård är egentligen två gårdar, men på den andra finns det bara ett fårhus som man kan använda. Föredetta bostadhuset är förfallet. Natuligvis använder vi marken som finns där. Så vi har denna grusväg som går emellan, det är fint och ha denna privata väg. Så kan kanske barnen lära sig och cykla o lite sånt sen. Den är 1km lång.

Här är fårhuset som ligger 1 km bort. Det är bara hanfåren som bor här.

Här är det gamla huset som aldrig har rivits. Jag vågade inte gå in för det hängde brädor o bjälkar som man inte vill få i skallen.

Halva Elias huvud kom med.

Tog en bild genom det som varit fönstret. Jag gick en ring runt huset och räknade rummen. Det var många små rum 6 eller 7 stycken. Var det så man bodde för, i pyttesmå rum? Det är nog mycket jobb med att riva det så det får nog fortsätt att stå så här.
Det som jag skrev om igår... idag fick jag en bild på när vagen är parkerad och höet sugs in i röret och ladan.

Så källsrundan var både promenad och en liten biltur till ödehuset. Har varit så nyfiken på hur det såg ut invändigt. En kvinna på mitt jobb är uppvuxen där, det är lite kul. Hon brukar berätta saker från sin barndom, vilket jag tycker är spännande och veta. Island är verkligen ett land med många ödehus, de rivs inte här. Tänk bara hur mycket historier det finns i dessa hus.

Min kvällsrunda

När barnen har lagt sig tog jag en liten kvällsrunda runt huset. Ridhästarna står i hagen precis här intill. Det har varit jättevarmt idag (20grader) och de har roat sig med att välta tunnan med vatten. Inte smart när det är varmt och man blir törstig. När de såg att jag kom med vattenslangen kom alla lufsandes för att få sig en slurk.

Och kolla vad mycket smörblommor det är i backen, helt gult.

Det uppskattades att få vatten! Hoppas nu att de inte välter ut det igen.

De "vilda" hästarna står i hagen brevid. Man ser hur mycket fölet vuxit på 2månader.
Jag kliade hästarna lite och styrde  sen min kos mot ladan. Och så här såg det ut när man öppnade dörren.

Hö, förklaringen är att Vídir fyllde ladan igår så nu är det fullt kan man säga. Man kommer inte in genom denna dörren och det var svårt att stäng after att jag öppnat den. Jag ska föklara lite nu om detta.

Här har vi huset ifråga. Ladan är den höga delen i mitten, sen går det en byggnad ut på var sidan om ladan. I dessa sidor kommer fåren att stå inne i när det blir vinter. Och det finns dörrar på sidorna så man kan man kan komma in.

Här är dem. Sen har varje gång i huset en dörr in till ladan, så när man ska ge fåren hö så öppnar man dörren och tar. Det blir som man gräver sig in steg för steg. Låter det som en bra förklaring?
Och för att få in allt detta hö i ladan har man ett stort rör som suger in det och även fördelar det jämnt inne.

Man hämtar hö i denna vagnen ute på fältet.

Sen parkerar man vagnen under detta rör. Man kan säga att det är som en gigantisk damsugare. Den suger höet ur vagnen och in i ladan.
Jag avslutade min runda med att vattna mina jordgubbsplantor, som jag planterat i en alldeles egensnickrad låda :)

Det syns inte till några bär ännu, men det kommer blommor.
På väg in igen så kom Vídir körandes, han är ute och klipper gräs och skulle ha lite fika innan han börjadde med nästa fält. Tog en bild på traktorn också med maskinen som klipper gräs.

Det var min kvällsrunda!

Varför?

Jag har ju världens otur. Min dator den låste sig, bara frös liksom för några dagar sedan. Sedan har jag försökt från o till att få igång den men den ville inte, tills nu. Den behövde kanske vila :D sen när jag hade laddat mitt kamerabatteri och ska börja ta bilder, man tar en bild sen kommer den en textruta där det står, använd endast kompertabla batterier sen stänger kameran av sig. Jag fattar inget.
Och det är inte toppen på isberget, igår när jag var ute med traktorn och vände gräset så det torkar snabbare. Jo då hör jag ett konstigt ljud tittar på maskinen och ser att det kommer rök ur den. Jag stannar naturligtvis går ut o kollar, först trodde jag att det bara hade fastnat en massa gräs i den. Men icke, det var jag som tappat en hjul. Det är fyra hjul på maskinen. Jag hämtade Vídir och vi letade i gräset efter muttern som håller fast hjulet. Snacka om nål i en höckstack, den där muttern hittade vi inte.
Men jag kommer i alla fall bli glad när nästa lön kommer för jag har städat charken nu ett par dagar. Rena skitjobbet men man får betalt för 10tim och jag gör det på cirka 3tim. Kan man kanske köpa något till sig själv nästa månad, för en gångs skull!!

Vem kunde tro det?

Vem kunde tro att det var så kul att köra traktor.... Jag körde vår gamla Massey fergusson idag. Hur ballt som helst ju. Och den har inget hus, utan är helt öppen. Så som ett plus får man en solbränna när man jobba. Kan det bli bättre än så?! Inte som att ligga på stranden och steka sig, nu fläktar det ju lite när man kör.
Det kommer att komma bild när jag kör traktor. Kamerabatteriet har hittats och står på laddning ett dygn eller så.

Svärmor och svärfar kom förbi en runda idag. Det brukar vara besökdags på söndagar när det gäller mina svärföräldrar.
Nu är en vecka kvar att jobba innan semestern börjar. Och det ska bli skönt, så mycket man vill pyssla med hemma som man inte orkar efter en arbetsdag.

Varmt

Det är så varmt så man inte vet var man ska ta vägen, bästa platsen är nog under takfläkten i vardagsrummet.
Det är nästan så man längtar till detta (se bild) eller inte, det är ju bra nu när man ska ta in höet. Det torkar fort.


Nu börjar det

Nu kommer det att bli mycket jobb hos oss. Djuren ska ju ha hö till vintern så det ska slås och packas nu de närmsta veckorna. Vídir var ute efter middagen idag och slog den första biten. Vi har ganska liten gräsklippare 2,4 meter så det tar sin lilla tid. Sen ska gräset vändas, så det torkar. Sen ska det räfsas ihop i rader så maskinen som gör gräsbollen kan ta upp gräset. När bollarna är gjorda ska de packas in i plast. Allt detta blir mycket roligare för er med bilder. Så nu har jag bestämmt mig för att rota igenom alla lådor o vrå i huset imorgon efter jobb.
Sen här har vi inte stora öppna fält som i tex. Skåne (där jag kommer ifrån) utan det är flera småfält. Vi har ju berg och fjäll, gården ligger i en dal också. Men vi har ändå lite tur att vår gård ligger där dalen är bredare.

Idag har jag snickrat en stor trälåda som jag har planterat mina jorgubbsplantor, 12 stycken.
Känns kul när man kan göra något själv utan att behöva blanda Vídir i det, tycker ändå att jag är bättte än han på att snickra :D Han är mer en sådan som spikar sig på tummen!

RSS 2.0