Plantera

Dagiset där mina barn går har en egen trädgård där de låter barnen plantera själva. Det var ute förra veckan och satte potatis, rädisor, sallad och spenat. Det var naturligtvis bara de äldre barnen som fick göra det, så Oliver var med men inte Elías. De hade tyckt det var så kul så det grävde potatisen upp och ner flera gånger.

Duktiga!

Väntar på vatten, Oliver i grön o svart rutig mössa.

Tycker det är toppen att barnen få göra sånt här ute och lära sig om grönsaker.

Städa

Vi fick ju gäster som sov över i helgen. Och jag tänkte på det att man städare före de kommer för man vill ju att ens hem visar upp sin bästa sida. Men lika tusan städar man när de åkt hem också! Blir ju så när det är många barn som springer ut och in, gräs och sand inne. Sen blir det ofta mer disk fast min svägerska var duktig att hjälpa till med det. Och min kameraladdare har inte synts till så det kunde inte bli bilder på kusinerna (3stycken).

Vídir är ute hela nätterna och jobbar, det är inte glamouröst att vara bonde. Han kom in halv 2 i natt.Plus att då gå till sitt vanliga jobb 8timmar. Men det är ju det som vi själva har valt. Just nu har han plöjt färdigt och kör med en maskin som plattar till fältet. Som en stor räfsa i järn. Jag vet inte vad dessa maskiner heter på svenska :) ni får ursäkta det. Detta är inga maskiner vi äger utan hyr och betala per dygn. Man går med i en bondeförening i det område man bor i så får man hyra maskiner billigt som man behöver. Cirka 100kr/dygnet, vilket jag inte tycker är mycket.

Lördag

Jag har inte hittat min batteriladdare till kameran ännu, så det blir inga bilder. Jag började dagen med att städa och greja lite med att sätta upp tavlor. Höll på att måla till klockan 12 fredagskväll, har målat fönstret och väggarna men ändå så luktar det ciggaretrök. Ska det vara så besvärligt att jag måste måla taket också.
Men det är jätte fint nu i lekrummet här nere.
Min svåger och hans familj (fru o 3 barn) är hos oss nu. Han hjälper Vídir att plöja och göra nya fält till att så på. De ska sova över med så vi få ha Oliver i vår säng inatt så det få ta hans rum. Det är stort så det är inga problem att få plats med 5 pers.
Ska verkligen försöka hitta min batteriladdare, det blir inte lika kul utan bilder i bloggen tycker jag.

Dagisbilder

Lånade lite bilder från dagisets hemsida.

Oliver


Oliver


Elías i mitten uppe med Bamse tröja


Samma


Elías busar i tunneln, han trillade ute och har skrapsår på kinden.

Flyttbilder

Kom på att jag glömt bort att visa lite flyttbilder, bättre sent än aldrig. Men jag har lyckats få bilder när de sätter in i släpet så det har mest blivit ryggar.

Min svåger och en jobbar kompis till Vídir.

Ryggen på alla...Rökpaus

Vídir


Bus i höet

När man bor på bondgård så får man sluta och tänka på hur smutsiga barnen blir när de är ute och busar. Det är bara att slänga in kläderna i tvättmaskinen, sen kan man ju torka dem i den nya torktumlaren :D Fick en sådan igår. Jag har faktiskt aldrig haft torktumlare förrut så det är min första och jag tycker nog att jag inte fick det en dag försent!
Vi har gjort riktigt mycket idag efter jobb o dagis. Vi har busat i höet och det uppskattas väldigt mycket av Oliver och Elías.

Tror att Oliver tänker på hur högt upp han ska.....

För sedan började han klättra, men han kom inte så långt.
Sen efter middagen gick vi ut för att gräva ett potatisland. Oliver lastade sin trehjuling full med maskrosor som han sen fyllde sandlådan med. Han tog den skiten som jag drog upp. Så man får ta o rensa lite i sandlådan imorgon.
Och eftersom det är onsdag så var det badning av småkillarna och det behövdes när de hade hjälpt mamma med potatisarna.
Jag tog en kvällspromenad i fårhagen och runt fårhuset, den lilla lammungen som jag flaskmatade har försvunnit. Jag matade den före jobb i måndags. När jag sen kom hem var den borta men mamman och broren är kvar. Har letat o letat men den är borta. Så fick vi höra idag att jägaren skjutit 2 rävar imorse så det kan ju vara förklaringen till att den är borta. Den var ju så liten, ett lätt byte.
Och jag saknar den allt....

Inget speciellt

Idag händer det inget speciellt målar fönster i vardagsrummet. Tejpade och var duktig, annars tänker man ibland jag är så duktig med penslen behöver ingen tejp. Men jag tänkte det var lika bra när jag nu köpt den där tejprullen.
En bild på det, lite mörk kanske men man ser ett fint berg i bakrunden :D


Var en runda i lilla fårhagen som ligger nära vårt hus efter jobb. Den lille lammungen som inte vill dricka från sin mamma är där nu. Den är så söt kommer till en som en hund och viftar på sin svans. Men han vill inte vara med sin mamma och bror. Lite dum är han ju, det är ju svårare och klara sig själv. Skulle varit bättre om han höll sig till de andra. Jag ska ut och mata han igen ikväll innan jag lägger mig. Brukar sätta han vid mamman när han druckit färdigt men han går bara på vift. Man har ju hört om djur som stöter bort sina ungar men om ungar som stöter bort sin mamma är något jag inte hört talas om.

Gräsklippare

Tänk om man hade en gräsklippare som man inte behöver tanka och som aldrig gå sönder. Men vänta nu..... det har ju jag hihihi Gräset var helt på tok för högt för den gamla hederliga gräsklipparen så den fick ta lite semester. Och istället fick de här jobba, manvill ju ha gräset lite trimmat runt huset fastän man bor på landet. Bilderna är tagna från vardagsrumsfönstret.


Sen såg jag dessa två hängandes i fönstret o kollade in mina gräsklippare. Min svåger till vänster och Vídir till höger :D

Laga staket

Jag blir tokig på mitt internet, fungerar bara ibland. Och telefon har vi inte ens fått fastän det är 10 dagar sedan vi flyttade.
Men nu ska jag inte gnälla om det utan om staketen. Tycker det är får och lamm överallt måste skicka ut Vídir oftare till att laga staket. Dessa sparang runt på gårdsplanen idag bland bilarna.Ridhästar

Idag skulle ridhästarna gå från sin hage och upp till huset. Det är ganska lustigt de lär sig vägen som de ska gå jätte fort. Efter 2 gånger så sitter det där, man kan bara gå efter och de hitta själva till huset.

En ville ta en lite avstickare åt sidan, det var kanske något saftigt gräs där :)

De ska gå förbi huset och svänga till vänster.

Elías sparkade boll medans han väntade på hästarna.

Traktor är kul

Mina småkillar älskar att åka i traktorn, speciellt Elías. Han blir riktigt förbannad när han måste gå ur traktorn. Vídir höll på och grejade med något bak på traktorn och Elías bara satt i den säkert en halvtimme.

Oliver tröttnade men Elías skulle sitte längre.Oliver tog sig en provsittning i den gamla Massey Fergusson från 1964 och denna traktor ser ut som en rishög i mångas ögon men den starta på första försöket och den går hur bra som helst.Och jag fick kra den nya traktorn idag en New Holland från 2005. Precis som att köra en bil nästan, den måste pappa prova när han kommer och hälsar på.

Lamm o nappflaska

Vi har några lamm som fortfarande är inne i fårhuset, annars så är alla ute nu då de ska på sitt sommarbete på fjället.
Men dem fåren som är inne var så sena med att få sina lamm. En vill eller kan inte dricka mjölk från sin mamma så vi får mata med flaska ett par gånger om dagen. Vi hade ingen speciell flaska för lamm så jag gjorde ett större hål i en av Elías flaskor. Går lika bra!

PÅ väg in i fårhuset.Hästar

Vídir försökte som en galning att få hästarna längst upp i hörnet på hagen (säger upp eftersom det är upp på fjället bakom huset) Nu när de har få sina föl så är det dags att göra nya till nästa vår. Så hingsten skulle ut o göra sitt jobb ;D och då kan man inte ha dem på allt för stort område utan försöker stänga av en del av hagen. Hagen är ju på 5 hektar det blir för mycket för honom o jobbat på.
Lite bilder från gårdagen.
Han fick dem dit de skulle tillslut.
Bilderna tog jag från dörren, jag o barnen stod där o tittade på. Gissa om de tyckte det var skoj och heja på pappa!

Hundarna

Vi fick hunden Samur med gården. Han ville inte ha med sig honom in till byn. Han som bodde här köpte ju vårt gamla hus vi bytade bara hem. Han bodde här för sin pappas skull och när han gick bort i höstas bestämmde han sig för att sluta. Det var meningen att alla fåren o hästarna skulle slaktas till hösten. Men så fick Vídir nys om detta och så löste det sig att vi bara bytade. Så nu får djuren leva ett tag till :) Och alla är nöjda, vi får bo på bondgård som vi vill.

Vi hade ju med oss vår hund Molli hit så nu måste nog Samur kastreras.

Molli ligger ute o gnager på en bit fårhorn.Äntligen

Nu blir det bloggande igen! Fast jag har datorn på en köks stol o jag sitter på en liten pall. Men det duger. Har sprungit runt i huset som en galning innan jag skulle lägga barnen, kom på i sista miunuten att jag skulle ta bilder o visa er! Men det är fortfarande rörigt här, men ni kan få en liten uppfattning om hur det ser ut. Ska ta bilder när det är iordning också.
Då börjar vi (det är ett stort hus 250 kvadrat m, gissar jag på)


Huset från framsidan.

Nu kommer bilder på köket tagit från 3 olika sidor.Det ett gamalt kök, men helt funktions dugligt. Ingen som är sönder eller så och det är stort, har alltid drömt om ett stort kök. Och dörren brevid spisen är till ett rum bakom köket, som ett stort gå in i skafferi.

Detta är så bra!

Utsikten från köksfönstret.

Man ser grannen från köket.

Det är 2 dörrar in till vardagsrummet, sen är det en stor öppning mellan med skjut dörr.

Delen till vänster

Tagit från soffan så ser man öppningen.

Högra delen.

Fin ingången, det finns en grovingång som jag har som tvättstuga också. Den kom inte med på bild nu.

Rum nere som jag ska göra till lekrum, måste måla det för det som bodde här har rökt i det.

Toa nere, finns en uppe med badkar också.

Tagit från trappan, Oliver är på väg till sängen. Barnens rum till vänster.

Vårt rum rakt fram från trappan. Mycket sliten matta som ligger där.

Elias rum.

Olivers rum, det är större än det ser ut på bilden!

Liten klädkammare uppe, där det är flera lager av tapet. Som ett lapptäcke kan man säga.

Vårt sovrum, där jag står är en vägg med inbyggda garderober.

Utsikten om när man sitter på vår säng. Det brukar gå hästar här men Vídir flyttade på dem idag.

Hallen uppe från pojkarnas rum, där är vårt rum till höger. Det är lite heltäckningsmatta och liten plastmatta som ni ser.
Dörren fram till höger är ett gammalt kök som inte har använts på 25år. Men det har aldrig rivits ut, utan har bara fått vara. Jag ta bort det o göra till gästrum/ kontor. Dörren rakt fram är ett rum som aldrig blivit klart bara grå cement på väggar o golv. Sen är det en dörr till vänster efter vårt rum, där finns toaletten. Hoppas ni hänger med i min röriga beskrivning.

Antikt kök :D

Vi har ställt in bäddsoffan här så länge.

Tagit från dörrppningen till vårt rum mot trappan. Ni ser att det går en halvmeters mur som barnen lätt kan klättra upp på o trilla ner i trappan. Vi funderar på hur vi ska lösa det.
Hoppas ni är nöjda med bilderna.
Visar er en bild på hunden som vi fick också, han heter Samur och är tränad som fårhund.

Tillfälligt avbrott

Det blir ett litet tillfälligt avbrott i bloggen nu. Det är för mycket med flyttstöket, flyttlasset går på torsdagkväll. Och på fredagförmiddag ska huset städas, jag o en mammaledig väninna ska hjälpas åt. Sen få jag se om mitt trådlösa internet fungerar ute på bondgården i helgen. Lovar att ta bilder (kan ju vara några snygga flyttkillar) så ni få se i efterhand.
Och en dag nästa vecka måste vi gå en endags kurs för bönder. Annars får man inte sitt statliga bidrag. Och det vill man ju ha, pengar vill man alltid ha och behöver för den delen också!


Sätter in en bild på ett gulligt föl, det kryllar av sådana små söta överallt i hagarna nu!
Folaldið Herbert er aðalvinningur happadrættisins

Lite bilder på norrsken.


Bilderna är lånade här

Vi byter namn på det

Skulle äta frukost med Oliver och Elías idag. De fick några alterativ att välja på, sockerfria flingor, gröt eller rostat bröd. Inget av detta passade utam de skulle ha kex. Såg ett knäckebrödspaket och frågar vill ni ha knäckekex? Ja det gick de med på. Bara det heter kex så vill de ha det.
Så nu får det heta knäckekex, ett tag i alla fall. Man kan inte luras i all evighet. De kommer nog att komma på att det inte är kex en vacker dag :D


Sen lyckades Oliver få ner en reflex i mjölkpaketet.

Nu ska jag fortsätta i flyttstöket. 5 dagar till vi flyttar!

Grattis

Idag har jag fått höra Grattis på Svergies nationaldag. Man säger tydligen grattis här på Island. Jag kan inte minas att vi säger så i Svergie.
   
Var är det isländska flaggan, bara undrar?

Jävla skit

Detta är riktig jävla skit, på ren svenska. Jag skulle diska på förmiddagen idag och märkte att vattnet inte rann ut som det skulle. Gick på toa, och då kom det vatten i vaskskåpet också. Ringde Vídir som jobbade och han började fiffla under vaskskåpet i köket för att se om det var stop. Han kunde inte hitta något men lika väl så var det stop i hela huset vaskar och toaletter. Så han ringde sin kompis som är rörmokare, och nu har de hållt på hela dagen. De har grävt upp i trädgården för att komma åt röret där. Nu tror han att det kan vara trädrötter som har tagit isönder röret. Nu ska jag lada middag till de hungriga karlarna. Ville bara låta er veta varför bloggen varit lite dö idag.
Vi måste ju gå till macken rakt över nu om man behöver toaletten.Det är föresten rörmokaren som är pappa den den lilla bebisen som var på bild tidigare i veckan :)

Havsbad i Reykjavík

Havsbadet i Reykjavík heter Nauthólsvík och det är en specialbyggs strand. Man har skeppat hit ljus lavasand till stranden.  Man har byggt upp en pir med plastfördämningar för att hålla det kalla vattnet ute. Havsvattnet på Island överstiger aldrig 10grader. Men in denna lilla vik så pumpar de ut 35gradigt vatten som har använts till att värma upp hus i Reykjavík. Så detta är restvattnet från husuppvärmning, vattnet kommer ursprungligen från varmakällor.
Så med det varma vattnet ligger badvattnet på 18-20 grader. Sen finns det en bassäng brevid med 38gradigt vatten.
Har inte varit där själv men folk som har säger att det skiftar när man går i vattnet. Värmen går i vågor det är inte jämnt i vattnet så det känns ju lite konstgjort säger de. Men ändå att kunna bada i havet här är bara det otroligt.
Och man kan bada i bikini :D
Sen finns det bad i varmakällor som ligger i lavalandskap. Skriver om det någon anna gång!
Bilder från google.
island375
Photograph

Ingen bikini

Om man ska bada i havet här så behöver man inte fundera på vilken bikini man ska välja. Det är endast våtdräkt som gäller. Det är klart om det skulle vara en riktigt fin sommar dag så kan man kanske doppa sig, måste ju vara som att vinterbada i Svergie. Men så är det så att det är inte allt för många år sedan som avloppsvattnet gick rakt ut i havet. Man går 50meter längs vår steninga strand och där finns det ett stort cementrör som rinnner ut i havet. Gick dit en gång o kollade, nyfiken som man är och det var rester av toapapper o bajs som man klart o tydligt kunde se på stenarna. Om jag inte har helt fel så kom inte reningsverket förrän -95. Och även slakteriet skickar ut en massa blodrester o annt gott i ett rör. Man brukar se full med fåglar som flyger o letar efter en mums bit. Så det känns inte så lockande att bada, men det finns de som vill!!
Myndir huni.is/vóv: Svamlað í höfninni á Blönduósi.

Myndir huni.is/vóv: Svamlað í höfninni á Blönduósi.
Myndir huni.is/vóv: Svamlað í höfninni á Blönduósi.
Den där grejen på bilden är till för att skrapa upp botten, så det inte är för grunt när det kommer stora skepp.

Och det finns utomhus havsbad i Reykjavík där det kommer in varmvatten från varmakällor så det ska bli mer behagligt.


Kladd

Har en miljon saker att stå i känns det som. Och Vídir är inte hemma han är på gården och gödsla.... Så man står här själv i röran med 2 busungar. Blev ingen matlagning idag utan köpte yoghurt och banan till kvällsmat. Barnen brukar bara äta vanilj eller päron smak men idag så var båda dessa slut, så jag tänkte persika ser gott ut. Vad jag inte visste var att det var hela fruktbitar i den vilket det inte är i de andra. Så följden blev en sked in och hälften ut.
Elías brukar vara så duktig med yoghurt så han fick ingen haklapp, det var ju ett misstag. Han spottade och fräste för att få ut de där fruktbitarna.!! Men inte så farligt  bara att torka ju :)

Solnedgång

Jag har inte visat någon solnedgång på ett par dagar nu, tänkte ge er en paus. Så man inte blir tråkig :D
Men ikväll få ni denna från Húnapingi.
Mynd huni.is/ass: Himininn skartar sínu fegursta.

Mynd huni.is/ass: Himininn skartar sínu fegursta.

Envisa

Vi har inget badkar men mina små killar envisas med att bada tillsammans i bebisbaljan. Det ser ganska trångt ut.

Oliver bara busar när mamma kommer med kameran.
Idag har vi tömt garaget på det sista bara min cykel och frysboxen kvar. Det börjar ju närma sig flytten och det känns skönt att ialla fall garaget är färdigt. För det är nog ganska mycket kvar här inne och packa. Jag tycker att jag packat en hel del men jag ser ändå grejor överallt!

Inget ovanligt

Här hos oss är det inget som blir chockad om det står ett par hästar i byn. Ibland kan ju gräset se grönare ut på andra sidan så de rymmer en runda. Det kan gå ett par timmar eller en dag innan ägaren hämtar hem dem. Det är ingen stress så läng de inte äter upp trädgården för någon!

Mynd: Jón Sig.  Jón Sigurðsson
Hästar på vift idag.

Fotomodeller

Kolla in dessa två, de poserar som riktiga fotomodeller. Tyckte det såg så kul ut så jag var tvungen att visa er.


Fint besök

Idag kom det en liten kille på besök, blott 4 månader gammal.


Hans mamma kom visst inte med på kort, men det var min väninna som kom på fika. Och erbjöd sig som städhjälp till flytten. Det är några som erbjuder sig att hjälpa och flytta. Men det är inte ofta man få höra erbjudanden om städning. Hon tyckte det var inte allt för mycket att göra o gå hemma mammaledig. Det var ju snällt. Nu ska jag fortsätta med middagen, skulle bara visa denna lilla sötnos!

Vi ses snart

Idag åkte de sista hästarna. Både Oliver och Elías ville säga hejdå. Vi ses snart sa Oliver till hästarna hihi lät så roligt.
Jag tog lite bilder men man ser ju knappt hästarna man såg dem mer i verkligheten...

Elías ville titta.

Storebror ville också titta.


Oliver har ju en egen häst och det är konstigt att han känner igen henne i ur o skur. Det spelar ingen roll om hon står i en hagen med 30 andra hästar, han vet direkt vilken som är hans. Och han är ju bara 3 1/2 år. Det är ju bra o vet vad man äger :D

Bus med bananlåda

Man tar väl vad man haver, eller hur går det ordspråket. Jag har inte packat ner alla leksakerna men ibland är det väl kul att prova något nytt.

Kanske lite mörka bilder :(

Det började lugnt, sen blev det vilt!

Oj då blev vist lite många bilder.

Sol nedgång

Ni får en solnedgång ikväll också.
Solen är på väg ner bakom bergen!
Forsíðu Húnavökunnar 2005 á Jón Sigurðsson  Jón Sig.

RSS 2.0