Stolt

Idag kan jag ärligt säga att jag känner mig som en stolt mamma.
Minns att jag hörde någon gång om en släkting till min sambo, som på sin konfirmation (då är man 14år) inte sa tack för sina pengar och presenter. Dålig uppfostran eller?
Då bestämmde jag att mina barn ska lära sig att säga tack. Och att vara allmänt artiga, i den mån det går. De är ju inte så gamla än.
Och idag när vi kom till dagis så satt en gravid mamma och skulle ta mockasiner på sitt barn. Hon tappade en på golvet, och Elías såg detta och går fram och plockar upp den. Mamma=stolt
Vid kvällsmaten spillde Elías sås, han går och hämtar disktrasan och torkar upp. Mamma=stolt
Kom ihåg då att han är bara 2år.
Jag måste göra något rätt :)


Elías

Diska inte före jobb.

Idag hade jag en stund över innan vi skulle åka till jobb/dagis.
Så jag tänkte om jag diska nu så behöver jag inte göra det efter jobb. Sagt o gjort.
Vad tror ni man får hör av sin kära sambo då?


Jo men då har du inget att göra efter jobb, då kan du ta hand om djuren och jag göra något annat.
Där fick man för att man var duktig på morgonen!
Men jag klagar inte, även om det var menat som ett skämt. Tycker det är ganska mysigt att gå med barnen ut och mata djuren.

En bondes lördag

För er som minns så hade jag samma rubrik förra lördagen. Egentligen kan jag ha samma varje gång. För det är ju på helgerna som vi gör mest saker ute, då vi båda heltidsjobbar på "vanligt" jobb.
I fredag hade 14lamm lyckats rymma ur fårhuset. Vet inte hur de har lyckats få upp dörren... Vi lät dem vara ute i natt då det är inte lönt att försöka fånga in dem i mörker.
Men nu har de kommit in, dock i ett annat hus. Plus att vi flyttade alla lammen från ett hus till ett annat. Det gjorde vi för att golvet måste plockas upp och så man kan mocka ut skiten under.
Jag säger lammen för att det är dessa som är födda i vår. Fåren, de äldra djuren alltså är fortfarande ute i det fria.


Elías försöker hjälpa till.


(Till mamma: ser du gungställningen i bakrunden)

Sen städade vi och gjorde iordning i det andra huset. Hämta vatten från det andra huset för det var frusit här.

Sen var nästa att få ihop flocken och in i huset. Jag stod här där bilden är tagen, huset är till höger.

På vårt första försök skulle vi ha in dem i denna dörren. Men vi insåg att det var ett hopplöst fall. Så vi fick ta andra sidan som har större dörr.

Det tog sin lilla tid. Man kan inte gå allt för nära och stressa upp djuren. Man få vara på lite avstånd och stå o vifta med armarna o tjoa. Går du nära så splittras flocken på flera håll. Och då blir det bara mer jobb i slutändan.

Då har de kommit in. Och eftersom vi fick in dem från fel håll så blev det lite extrajobb att få in dem i båsen. Dörren på andra sidan går direkt in till båsen.
Men det är ingen stress här hos, det får ta sin tid.

Lägger in en bild på hundarna. Vår gamla hund, Molli låter den lilla valpen ligga på hennes rygg :)

Syns kanske inte så bra på bilden. Men det var hur gulligt som helst. Båda vilade och den lilla låg med huvudet på Mollis rygg.
Tur

Jag har haft sån tur idag att jag sitter här och är riktigt nöjd. Och nej jag har inte vunnit pengar eller nåt...
Och inte var det en skatt vid regnbågens slut!
Men ibland behövs det inte mycket för att man ska känna sig tursam.Jag har lagt till min blogg på startblogg och därför måste jag länka till Visitkort.


Bilder

Ni som brukar läsa här har kanske listat ut att de dagar jag inte bloggar så har jag jobbat över. Så var alltså fallet igår då jag jobbade 13timmar. Då är det ett varmt bad och sängen som lockar när man kommer hem. Men denna intensiva perioden på jobb är över vid månads skiftet.

Satt och kollade på inrikesflyg och hittade några coola bilder som jag delar med mig av :)
Dessa är lånade från flug.is

DSC_0039

DSC_0137

DSC_0107

Myndir teknar í göngu í Suðursveit 37 Helgi Stefánsson
Man kan inte annat att säga att Island har fantastisk natur att erbjuda.


Bilder från agusti

Har glömt att visa er bilder när jag skulle turista lite med mina föräldrar. Vi bestämmde oss en kväll att köra en tur uppe på fjället. Dock valde vi inte bästa kvällen, det var dimma. Och största delen av biten såg man ingenting, bara denna tjocka dimma. Jag som trodde man skulle se milslång fantastiskt utsikt över landskapet.
Bättre lycka nästa gång kanske, det är ju i princip runt husknuten. Så man kan bara hoppa in i bilen när man känner för det :)
Några bilder fick jag till:)


Här har vi kommit upp på fjället och dimman börjat tätna.

Sådana stenhögar kan man se runt om Island. Jag känner inte till historien bakom dessa, men det är folk som har staplat dem.


Dimma :(


Nu har vi kommit över fjället och dimman började lättna.

Utsikt!
Rosa bandet

Jag fick en present av en arbetskamrat. Hennes man hade åkt till andra sidan Island med bilen och hon hade tid till frissan. Så hon frågade och fick låna min bil som hon naturligtvis fick.
Då gav hon mig en rosabandet brosch :)
Trevlig present tycker jag.
Vinter semester

Idag fick tre av ridhästarna gå på semester. Det innebär att vi tar av skorna och de får gå fritt ute på fjället i vinter. Naturligvis får man slänga ut en höbal när det blir för mycket snö.
Men annars klarar de att gå ute på vintern. Man kan se nu hur de börjar blir lite fluffiga i pälsen, snart kommer de att ha tjock vinter päls.


Det var dessa tre som släpptes lösa idag :)

Lite klapp o kel innan de går. De är ju väldigt tamma dessa och alla har sina personligheter precis som vi människor.Óliver gick med pappa en bit, jag och Elías väntade nere på gårdsplanen.

 


En bondes lördag

Igår jobbade jag 12 timmar så det var ingen ork till att blogga när jag kom hem.
Och idag började jag dagen med att ge lammen hö. Min sambo skulle jobba på förmiddagen så det blev min uppgift att ta hand om djuren.

Dessa två vovvarna följde naturligvis med ut.

En av kattorna mötte mig i dörren.

Sen ser det ut så här. Detta är en dörrppning in till ladan som är fullproppad med hö. Man får liksom gräva sig in för att få tag i höet (vem behöver träna på gymmet) Jag lovar man är bra svettig när man är färdig. Det är 3 sådana dörröppninga man ska tas med. Men vi har kommit så långt nu att man kan hoppa upp i överdelen på dörren och dra ner löst hö från toppen av höskullen.


Här har jag kommit upp och fota ner i mot dörren. Man får vara lite vig och det underlättar om man hittar bra fotfäste på väg upp.

Nu är jobbet färdigt och lammen är nöjda.
Under dagen kom svärfar och svärmor för att hjälpa oss att avmaska lammen. Det är bäst att vara två man till det. En håller och en sprutar medlet in i munnen. Sen ska man ju hålla reda på vilka som fått, så det finns alltid jobb till alla :)

 

 


Torkad fisk

Tänk er en myskväll vid TV:n. Vissa kanske vill ha godis, chips eller något annat onyttigt. Men hemma hos mig får man ofta sitta och rynka på näsan. För min sambo och äldsta son de äter gärna torkad fisk. Och det luktar låånga vägar...
Men ack mycket nyttigare än godis och chips.


Någon som vill smaka?? Jag fick min mamma till att smaka för några år sedan och det var tydligen ingen höjdare. Jag har inte gett mig på det ännu, lukten är för stark.

Hundvalp

Idag fick vi en hundvalp med oss hem. Detta var tydligen planerat av min sambo men desstu mer en nyhet för mig. Men vi ska göra ett tappert försök att träna henne till en vallhund.
Jag kan ju säga att det inte var det lättaste att få till bra foton, då den lille krabaten är livlig av sig.
Nu ska man hitta ett bra namn till henne.Hon är så där härligt go och rund. Hon var den sista valpen kvar hos mamman. Så hon har haft all mjölk för sig själv ett par veckor.


Räv

Jag har aldrig sett en räv ute i det vilda i Svergie. Men i Skånesdjurpark har jag sett. Och de är ju som en liten/mellanstor hund där. Men när jag såg räv här på Island första gången trodde jag det var en iller eller mink. De ser annorlunda ut och framfrallt mycket  mindre. Kanske finns det olika raser eller storlekar.


Eller vad tycker ni? Är de mindre här..

Söndags stek

Varför säger man ofta söndags stek? Är det en speciell dag att äta stek. Jag har inte fattat grejen med det. Så här var det tisdags stek.


Rostbiff

 


Bilder

Tyckte det passade med lite bilder ikväll.

I verkligheten var himeln mörk rosa, men min kamera tar taskiga bilder.


Tyckte denna var fin då solen låg precis på toppen.
Så här kan det se ut när man åker bil :)


Och så här.


Typisk landskapsbild nu. Vädret kan inte bestämma sig för höst eller vinter. Så det snöar och töar om vartannat.


Tittar ni riktigt noga på denna så är det en gångbro längst  bort i svängen på ån. Ser ni?!


När man kör ner för berget är det mycket snö.


Fortfarande på väg ner. Man ser vägen där nere lite grann. En krokig smal väg.
Lediga

Dagiset är stängt idag för att personalen har temadag eller nåt. Man kan tycka det är lustigt att detta alltid inträffar på fredagar eller måndagar. Som att förlänga helgen för dem. Det gynnar ju inte oss föräldrar, jag får inte betalt för att vara hemma och de drar inte av något på dagisavgiften.
Det var en dag förra månaden också nu, och det kommer även att vara den 6:e november.
Ja ja det finns inget jag kan göra åt detta....

Vi har varit ute på förmiddagen och gett hästarna bröd.

Fick några närbilder, för de kommer väldigt nära. Nästan kör ner huvudet i brödpåsen.

Man undrar om han ser något under luggen :)

Sen tog vi naturligtvis en runda i fårhuset och matade lammen. Det måste man göra två gånger om dagen.

Ser rätt så lustigt ut när de står på rad och glufsar.

En fuskade och hoppade upp.
Det är så mysigt att gå ut hela familjen i fårhuset. Barnen älskar det, Óliver hjälper till att lägga ut hö och Elías står och skäller på fuskarna som hoppar upp. Han ger sig inte förrän de har hoppat ner igen.
Barn undrar

Har varit lite jobbig helg då min äldsta pojke frågar efter fölet som dog tidigare i veckan. Han säger hela tiden, "lilla gumman är inte i huset" vi brukade kalla henne för Lilla Gumman.
Sen blev vår ena hund (Samur) avlivad i lördags. Det har inte gjort det hela bättre. Nu frågar han efter honom också. Det var ett tråkigt beslut som var tvungen att tas då hunden inte var mentalt frisk.
Men vad säger man till barn och när ska man berätta om döden och sånt?
Jag har valt att säga att hunden åkt hem till mannen som bodde på gården förrut. Och fölet är ute någonstans.
För barn undrar ju, de märker av minsta förändring.

Baggar

Hornen på baggar kan växa något enormt. Man undrar nästan om de inte får ont i nacken, för det ser tungt ut.
Kolla bara in dessa tre.


Mitt lilla föl

Mitt lilla föl som jag har gått och matat med mjölk sedan i sommras dog idag.
Eftersom det har varit så kallt nu så har hon varit inne hos lammen. Imorse stod hon upp och åt hö och drack vatten. Efter jobb gick vi ut för att mata djuren, då låg hon ner och kunde inte ställa sig upp. Jag torkade hennes mun med en fuktig handduk, jag fattade inte att hon höll på att dö:(
Jag har hela tiden kallat henne för lilla gumman, vilket jag gjorde ikväll också. Till och med precis innan hon dog så svarade hon mig med ett litet gnägg.
Det är det som får mina ögon att svida av tårar att hon ville prata med mig in i det sista.
Hade hennes huvud i mitt knä, också slutade hon bara plötsligt att andas.
Det är ju naturens gång, och det var antagligen för hennes eget bästa då vi kommit på att hon var blind.
Men man känner sig sorgsen.


Ränka får del2

När man ska räkna sina får och lamm så måste man ju först få hem alla. Det är ju ett stort jobb i sig då alla är lösgående ute. Man får valla sittandes på häst och det underlättar mycket om man har en bra fårhund.
Det gäller att få alla upp till fårhuset där de kan stå inhängnade. Sen tar man in en del i huset och börjar räkna. När man är färdig släpper man ut dem på andra hållet, så de inte blandas med de oräknade. Hoppas ni  hänger med i min förklaning...
Dessa på bilden har blivit räknade och ska släppas ut igen.Här springer de och ska svänga höger ut i hagen.


Ute i hagen :)
Det var en hel dags jobb att göra detta.Spik matta

Läste en artikel om spikmattor i Aftonbladet.
Kom att tänka på något som barnen gör ibland.
Är i och för sig inga spik, men ändå :)


Natur fis

Jaha, tänker ni kanske. Vadå Natur fis.
Vissa ord på isländska är ganska så lika ord på svenska. Men ibland blir det lustigt.
Köper man tex. isländskt toalettpapper så ser det ut så här.


Igår räknades det får, några bilder kommer imorgon:)
Nu när vi har köpt en del så har vi kommit upp i 331 får. Inte illa för att vara nybörjar bönder.

Räkna får

Idag ska vi räkna får!
Det är inte jag som ligger i sängen och försöker somna.
Det är ordagrant, vi ska räkna får!
Lär ta hela dagen :(


Jag lånar

Tänkte låna en grej som Gun har gjort. Visa vår omgivning.
Börjar vandringen från "stora vägen" där man svänger in på grusvägen som går till gården.


Här är vi på väg.

Det är en dal vi bor i.

Vi bor dock där dalen blir bredare, lite bättre annars går solen ner så tidigt på kvällen bakom berget.

Mycket vacker natur på vägen.

Bra laxfiske.

Får överallt.

De tittar på en när man kör förbi.

Ibland är det hästar på vägen, så man får se upp!

Detta hus kör vi förbi varje dag. Det ligger bara ett par meter från vägen.

Här ser man hur dalen blir bredare. Underbart ren natur, ligger inte skräp eller något sådant på marken. Kanske en o annan häst eller får bajs, men det är ju naturligt liksom :)

Gården på avstånd.

Och här bor vi, fast bilden är tagen innann terassen byggdes. Nu har vi en terass från dörren och ut till höger gavel på huset.

 

 


Gräva guld

Vi byggde en terass i somras när mina föräldrar var här.
Grannen (som är lite speciell) kom förbi.
Jag och pappa var i färd med att gräva hål till att gjuta stolpar i.
Granne frågar min sambo.
-Vad håller de där svenskarna på med? gräver de efter guld...


Annars trodde jag man vaskade guld, men det går kanske att gräva också :D

Rättelse från gårdagens inlägg: fåren kan tydligen ligga längre än en timme, som jag hade fått för mig. Cirka en dag klarar de.


Det är inte varje dag

Det är inte varje dag man räddar livet på ett djur. Detta hände dock min sambo idag. Han var ute i hagen och skulle hämta några hästar, och ser ett får ligga på rygg ute på fältet. Det är så att om ett får/lamm hamnar på rygg så kan de inte komma upp igen. Och efter ett tag så dör de.
Jag försökte hitta info om detta på google, då jag inte vet varför de dör av att ligga för länge på rygg. Och varför de inte kan snurra runt själva. Men jag vet att det rör sig om en timme eller så inann de dör.
Han vände på fåret och hon ställde sig upp på vingliga ben. Hon stod och skakade en bra stund och var inte bra skick. Så hon hade nog legat en stund.
Men förhoppningsvis mår hon bättre nu!

RSS 2.0