Hemmablind

Satt i bilen imorse på väg till jobb och tänkte, det är ju ändå en ganska fantastisk utsikt man har. Dock så har man blivit hemmablind, man ser det inte på samma sätt som för ett par år sedan.
Vi kör i en lång och bred dal nästan hela vägen in till byn där vi jobbar. Knäppte några bilder...


Det var lite grått och råkallt ute. Och bilder gör sig inte samma som verkligheten.

Vi har även döpt vår kattunge. Fick ett tips av Egoinas mamma som föll alla i familjen i smaken. Så nu heter hon Vilda.


Musjägare

Vår kattunge som vi fick för ett tag sedan och som smet iväg första dagen har varit inne nu ett par dagar. Tänkte vänja henne vid oss. Hon var ju livrädd för oss i början. Men nu är hon hur go som helst och jag tror hon har fattat att hon ska bo här nu. Vi behöver verkligen en bra musjägare. Katten som bor i fårhuset verkar inte allt för angelägen om att fånga några möss. Denna lilla krabaten få flytta ut där imorron. Visst är hon söt!


Svin kallt

Idag var det rent ut sagt svinkallt när vi vaknade. Med svinkallt menar jag 10- grader. Jag in som en tok i garderoben för att leta fram de tjockaste vinterkläderna.
Vintern är ovanligt tidig i år, si så där 2månader tidig.
Vattnet hade frusit också imorse. Varken varmet eller kallt vatten kom det i kranen. Tur jag hade lite i vattenkokare så vi kunde borsta tänderna.
Och det lär bli kallare inatt för temeraturen är nu nere i 12-.

Bildbevis också :)
Var ska detta sluta, termometern går bara till 25- grader :D

 


Slask

Det har snöat till och från hela helgen. Och idag på eftermiddagen började det töa. Vi var ute för att spana in de nya lammen som kom inatt.
Och barnen började lungt i sandlådan.

Men sen gick det vilt till!!

Vattenpölar är kul! ju större destu bättre.Det var den yngre (Elías) som var värst, men storebror kunde han också.


Nu på kvällen fryser det på igen.
Ifall ni är nyfikna på vårt väder så la jag in en väderpixie i högerspalten på bloggen.

 


Snöstorm

Vi vaknade till ett vitt landskap imorse. Det var väl okej, då det inte var så mycket snö.
Men nu på eftermiddagen blev det mörkt i huset precis som solen hade gått ner. Tittar ut och det är snöstorm! Inte precis det man hade längtat efter :(Inte speciellt imponerande utsikt.

 


De nyinköpta

Hela familjen har varit en runda ute i fårhuset. Måste ju inspektera de nyinköpta lammen.
Och när man är bonde så är det tradition att barnen får varsett. Min sambo hade valt 2 speciella, en brun med vita ben och ett svart med vita ben. Så nu har Elías fått det bruna och Óliver det svarta. Bra att ha kännetecknen på dem så de lär sig vilken de äger. Så kommer pengarna de tjänar på sina kommande lamm att sparas på en bankbok tills de är 18år. Då lär där vara mer än nog till körkort och sånt.
Summan kommer att variera från år till år, frågan är ju hur många lammungar just det fåret får. Kan var ett, två eller tre. Bäst är att få två lamm.
Eftersom fåret har två spenor så blir alltid en  väldigt liten och mager om hon har tre ungar.

Vi tänkte blanda upp lite med färger då vi har flest vita. Alltid kul att ha några färgade, fast helvita ger mest betalt när man säljer ullen.
På bilden står de på rad och äter sitt morgonhö.

Färgen på ryggen är något förra ägaren sprayat för att känna igen dem. Det försvinner efter ett tag.När man väljer vilka man ska köpa så tittar man på storleken och muskler. Det är ju en investering man gör. Lamm med stora muskler är ju de som ger mest betalt av slakteriet. Tyngden räknas men det ska inte vara för mycket fett. Dessa kommer inte att slaktas, vi köper dessa för att bygga upp vår flock.
Min sambo har åkt för att köpa fler idag. Vi bestämmde att jag och barnen inte skulle åka med. För det kommer att vara flera köpare idag. Då går det till så att en får börja att välja ett lamm sen går det i tur ordning. Man får välja ett i taget så det ska bli rättvist. Det kommer bli mycket väntande och om jag känner mina barn rätt så kommer de att bli ganska rastlösa och då blir det hopplöst.

De gyllenbruna är min favorit.

 


Snö mamma!!

Jag vaknade idag, snö mamma snö snö.
Jag tänkte kom under täcket och mys lite innan vi går upp. Men det var en hopplös dröm då Óliver skulle tvunget ha mig till fönstret och visa snön som kommit i natt.
Det är inte mycket, men det är vitt ute.


Bergen i fjärran är desto vitare.


Vackra bilder

Eftersom jag visade så tråkiga bilder i förra inlägget tänkte jag gottgöra det med lite finare.
Dock lånade bilder från huni.is
Hvítserkur  Helgi Guðjónsson
Hvítserkur
  Jón Guðmann
Jörundafell

Kolla in dalen i bakrunden.

Detta är en ridtur som görs varje höst. Jag red den förra året :)

En tuff verklighet

Money, money, money in a rich man´s world. Tyvärr hamnar jag nog aldrig i de rikas värld, inte ens ett smakprov lär det blir. Men jag är inte olycklig för det, det är klart att en del saker skulle varit lättare.
Men jag har turen att ha generösa föräldrar och svärföräldrar :)

Men det är en tuff verklighet, vill jag köpa tex. en möbel till hemmet så måste jag (vi) jobba ihop mer pengar. Det är inte nog på en vanlig månadslön att unna sig något extra. Jag kan ju säga att dagisavgiften tar 40% av min lön, då kan ni tänka er med alla andra utgifter som man har.
Därför försöker jag jobba mer denna månaden, visst man blir sjukt trött men det finns så många saker jag vill ha.
En ny kamera, en hylla i barnens rum...etc
Tog städpasset igår efter avslutad lammslakt. Började klockan 18 och var färdig 20.30 alltså 12 och en halv timmes arbetsdag. Jobbade "bara" 10 timmar idag...
Typiskt var att jag brände mig på såpan som vi tvättar allt med, den är väldigt starkt.
Försökte ta en bild men det blir inte bra, syns inte liksom. Men det känns det kan jag lova, smörjer in med slava för lättare brännskador.Det går runt armen, men jag kommer inte åt med kameran på andra sidan. Svullet är det också :(
Till på köpet rev kattungen mig när jag skulle ha ner den i en låda.
Den hade ju sprungit in i ett stall ett par kilometer härifrån. Ägaren hade hört att det var vår katt så han stänge in henne. Och jag skulle hämta henne, tänkte ta henne i en kartong så hon inte skulle smita igen.
Det var lättare sagt än gjort!
Så nu blandas mina brännsår med rivsår, ajajaj.

Tog en bra stund att få tag i henne, fick muta med torrfoder. Lägga en rad så hon gick närmre och närmre mig.
Nu har jag henne inne på toaletten, det är meningen att hon ska vara en ute katt och bo i fårhuset. Tänkte bara vänja henne vid oss sä så hon vet var hon ska bo.

Min sambo åkte iväg på eftermiddagen idag för att köpa lamm. Man måste passa på nu för man får bidrag till att köpa de tre första åren man är bonde. För att hjälpa till i början att komma igång. Det är mycket regler med detta. Man kan inte bara gå över till grannen o köpa ett par, utan det är vissa gårdar i landet som har tillstånd att sälja. Och vi måste ta oss till västra Island och köpa, vilket är en bit och köra. Man måste även söka tillstån för hur många man får köpa, krångligt värre eller hur?!
Även släpet som används för att transportera måste tvättas väldigt noga och vetrinären måste inspeketera så allt är okej. Vi måste även åka dit imorgon för vi får inte plats med alla första turen. Eventuellt följer jag o barnen med, då kan jag ju visa er hur det ser ut när man köper lamm. Om det nu är något att se, jag vet inte  det är första gången för mig :)
En bild på kattungen, hon är inte döpt ännu. Ni ser vad jag behöver ny kamera, taskigt mörka bilder och zoomen har gått sönder också.

 


Bilder igen

September och oktober är de månader på året vi har övermycket att göra på jobb. Jag försöker ta så mycket övertid som det går med tanke på att jag har småbarn. Deras pappa få ta över mycket av det som jag brukar göra. Vilket i o för sig kanske inte är så dumt. Nackdelen  med att jobba så mycket är att man blir ganska trött, man får väl vila sig till helgen.
En granne ringde idag, de hade tydligen hittat vår kattunge. Den låg under något hus o gnällde, men de kunde inte få den att komma fram. Min sambo ska åka o försöka med lite mat. Vi har inte sett henne på 2veckor nu.
Ska bli kul att få hem henne.
Tog lite bilder på väg till jobb imorse.
Elías


Bilder

Idag har varit en sådan plock och pill dag som vi tjejer har ibland.
Det ska fixas ögonbryn och nagler. Mina händer ser inte trevliga ut. När man tvättar händerna 10gånger om dagen på jobb så blir det torrt, väldigt torrt. Ska inte tråka ut er med det. Lite fina bilder i stället :)
Dessa  tog jag senast vi åkte till Reykjavík.

Låg ett litet moln på berget. Inte så långt från marken.


Denna gör sig inte riktigt rätt på bild. men det såg ut som gigantisk hjärta nerstucket i marken.Reykjavík på avstånd.

Typisk landskapsbild när det är grått o regnigt, vilket det ofta är när jag åker söderut till huvudstaden.

 

 

 


Frisbee bröd

Vi tog en runda på nu på kvällen och matade hästarna med bröd.
Óliver höll i brödpåsen, men han vågade inte hålla brödet när hästarna skulle ta det. Så han slängde in det, som en frisbee... lite tokig han :)

Vi tog en runda i fårhuset också och kollade in fåren och lammen. De står bara här tillfälligt över natten, det är därför de står så många ihop.

Fåren till höger är sådana som vi har hittat på vår mark, men de tillhör inte oss.
Man har till ett visst datum på sig att kolla igenom sin mark för att se om det finns får som tillhör någon annan. Sen kommer det en helg när bönderna måste köra de djuren som de inte äger till en réttir (som jag berättat om förrut) så de kommer till den rätta ägaren.

 


Kolla detta!

Jag såg detta genom köksfönstret. Ett öppet fönster i vardagsrummet och en massa grejor som någon har slängt ut. En mugg, sked och leksaker som bara får vara inne.
Jag tänkte, vem är den skyldige....


Svaret fick jag när barnen gick ut för att leka.

Det var den yngre, Elías. Han tyckte nog han var skit smart, att mamma inte såg något.

 


Smyger på grannen..

Det är inte så illa som rubriken kanske antyder. Smygkikade bara från köksfönstret därav vatten dropparna på korten.
De tog hem sina får/lamm som har gått nedanför vår gård. De har ju marken på andra sidan ån och vi på denna sidan av ån.
En massa får men ändå bara 2 ryttare bakom.

 


Yllekofta?

Tänkte skriva lite om lammkött då Egoinas mamma och Gun var lite nyfikna på hur mycket vi äter.

Vi äter i stort sett inte svinkött som middagsmat. Bara charkprodukter som bacon eller skinka, med undantag för julafton. Då äter vi svinrygg med ben. Jag uppskattar att vi äter 50% lammkött. Resten är kyckling, fisk och lite nötkött. Till att börja med så är kött dyrt här. Ett lammlår med kryddor på i affären går loss på mer än en dagslön för mig.

Men eftersom jag jobbar med kött så har vi kommit relativt bra undan. Jag köper ofta ett helt lamm på jobb och då kan jag stycka eller såga upp det som jag vill. Och nu kan vi slakta våra egna, ännu bättre!

Många svenskar tänker ofta på traditionella lamm o får rätter, som fårikål  till exempel.


Det är en norsk rätt som jag aldrig har provat. Men vi använder lammköttet som andra använder svin eller nöt.
Till grytbitar, snitzel, stroganoffbitar. Byter bara ut köttet som står i recepten till lammkött.
Jag gjorde gullas soppa till lunch idag. Tog ett innanlår från lamm och skar i små bitar. Receptet säger nöt kött, men det blir hur bra som helst med lamm.

Innanlår


Många tänker på får som yllekofta. Vet inte om det är en myt.. jag har aldrig märkt det eller så smakar svenska får annorlunda.

Jag använder dock får kött till köttfärs och lamm till det andra.
Ett får blir köttfärs för ett år, mycket ekonomiskt. Om man har en stor frysbox då :)

Kvällsmaten idag var en bit stekt lammfilé. Och jag är nog beroende av Lidels kycklingkrydda. Tur jag har en mamma som skickar det till mig, för Lidel finns inte här. Det är en grillkrydda med salvia, rosmarin och annat gott som är perfekt även till lamm. Ni borde pröva om i har gjort det.

Så ser kryddan ut.

Söndags steken kan inte bli bättre :)
Hoppas ingen blev besviken för att det inte fanns recept o sånt, men jag använder samma recept. Byter bara ut köttet.
Sen finns det ju traditionella isländska rätter och köttprodukter, men det får vi ta en anna gång.

 


Här var det får

Just nu är det får och lamm på alla håll o kanter här. Både våra och grannens har kommit "hem"
De spenderar ju sommaren ute i det fria, men nu till hösten är det dags att slakta en del av lammen. Men tänk er vad fint de har det att få gå ute på fjällen. Vet inte hur det ser ut i Svergie men jag tror att det är många djur som knappt få se dagsljus innan det bär av till slakteriet. Det finns kanske en del som tycker det låter rått med slak och sånt, men det är ju så vi får kött till disken i affären sen.
Våra djur kan nog inte ha det mycket bättre än så här.

De föds naturligvis inne, men sen får de gå ut med sin mamma.

Det är näst intill ekologiskt kött här, då vi inte får använda några konstgjorda tillsatser eller hormoner på djuren.
Bara hö och något slags grön kål eller korn som man odlar själv.
Eftersom vi bor i en dal så hör man alla fåren o lammen mycket väl.
De nästan överröstar ljudet från ån som går här nere.

 


Unik

Barnen har lagt sig en stund nu på eftermiddagen. Och jag dammar....

Eller det är kanske en liten lögn eftersom jag sitter här!
Men jag tänkte visa er en fin sak och man behöver faktiskt en paus ibland :)
Det är en unik sak som bara finns i ett exemplar och den står i mitt vardagsrum.
Nu blir nu lite nyfikna väl?!


Så här ser den ut. Det är en handgjord islandshäst i smide. Framför hästen kan man sätta ett värmeljus.
Denna fick vi i förlovningspresent av mina föräldrar för många herrans år sedan (7år):D
Denna kommer från ett smideri i Skåne, ni hittar deras hemsida här.
Denna fanns inte med bland sortimentet utan mamma frågade om han kunde göra en islandshäst som ljusstake. Och detta är resultatet! Känns kul att var ensam om att ha en.
Dags att fortsätta damma :(

 


Inga pengar här

Frågade härom dagen min sambo om jag kunde få pengar till något (minns inte vad)
Svaret blev.
-Mina pengar är vita o fluffiga och går ute på fjället.


Anntar att det var dessa han menade...

Hur kunde de veta?

Mina kära små barn badade idag. Jag gick för att sätta tvätten i torktumlaren. Tog kanske en minut. När jag kom tillbaka så flöt badrummet. Jag hade funderat ett par dagar att moppa badrummet. Nu var man ju så illa tvungen. Hur kunde mina barn veta att badrummet behövdes skuras. Man kan inte annat än säga tack för hjälpen!!Slinga håret

Hade tänkt att göra ljusa slingor i håret. Brukar alltid göra det hemma själv, eller min sambo brukar dra ut slingor i nacken :) På tal om min sambo så var han hos frisören en gång. Satt med en gummimössa på huvudet för att göra slingor. Då kom hans pappa in för att klippa sig och ser inte att det är hans son som sitter under gummimössan. Han säger hej pappa! han tittar konstig, jag trodde det var en kvinna som satt där...med skrafset i  håret. Det är bra man känner igen sina barn :D

Får slinga någon annan dag. Tiden efter jobb går så fort innan man hunnit göra allt man tänkt så är det dags att lägga sig.
Vårt lilla föl går nu precis utanför huset. Jag förskte ta en bild men kameran är värdelös i mörker. Vi har dock börjat misstänka att hon in kan se. Trodde först hon bara var klumpig men det är nog så att hon inte ser. Att ha en sån häst är farligt för henne själv och andra :( Inget kul alls. Inte kul att behöva avliva ett djur...


Man skymtar henne lite. Hon står precis vid toafönstret som är öppet. Funderar på om hon lyssnar på oss genom fönstret.
Idag har jag lånat ut min häst, han ska vara borta över helgen.

Hann precis knäppa en bild när han gick in i stallet som är i byn. Garpur heter min häst :)
Fina bilder

Börjar bli en dålig vanan nu att internetet krånglar. Men annars har det inte hänt mycket. Jobbade över idag, då vi har så mycket kött att stycka. När jag kom ut från jobb så var min sambo där med barnen. De hade varit inne på kontoret och hälsat på farfar.
Óliver fick ta med en påse med teckningar hem :) Så vi har satt upp några i lekrummet.
Titta så fint det blev!

Det hade fått rita sina familj, och mamma (jag) var en jätte stor krumelur. Sen kom pappa han var mellanstor och så lillebror minst.  Han ser mamma som större är pappa. Man blir lite fundersam :D

Vårt lilla föl är kry nu. Hon får mjölk 2 gånger om dagen. Hoppas hon lägger på sig lite innan vintern då det blir kallt.
Lite naturbilder.
Vattenfall från dalen vi bor i.

Foss í Svartárdal

Foss í Svartárdal

Vatnsdalsfjall

Vatnsdalsfjall

Vatnsdalshólar

Vatnsdalshólar
Det finns oändligt med naturbilder från Island. Men den som spar han har:)  (till kommande inlägg)

Det blir till att jobba över imorrn också, så det lär bli en sen uppdatering.

Réttir

Réttir är ett isländskt ord, och vad det betyder vet jag inte ordagrant. Vet inte om det finns någon motsvarighet till svenskan. Men här har vi réttir på hösten. Det är när får och lamm ska hem igen efter har varit ute på fjällen över sommaren. Bönderna rider som en skallgångskedja över fjället och samlar ihop dem.
Sen samlas de i réttirn för att de ska komma till sin rätta ägare. Först i en stor hage som är till vänster utanför denna bilden. Sen släpps de in i cirkeln i mitten lite i taget. Runt om har varje gård sitt eget "bås" eller vad man ska kalla det. Så är det en grind in till varje bås från cirkeln. Så när man kollat öronmärkningen så kan man ta in fåret/lammet i rätt bås. Hoppas jag förklarar så ni fattar!
Réttirn på bilden är den som vår gård tillhör, där var vi igår.
forsida-44-471a97f430678.jpg

Här väntar djuren innan de kommer in i cirkel i mitten på réttirn.

Sen kommer de, och det är ganska många de tar i taget.

Vår gårds bås ligger brevid där djuren komer in, så man har bra utsikt då!

Sen börjar folk att kolla öronmärkningen och hittar rätta ägaren.

Unga som gamla hjälper till.

Börjar bli fullt i båsen :)
Fint väder hade vi.

I mitten på cirkel finns en pytteliten hage där de sätter alla som har tappat sin öronmärkning.
De skickas sedan till slakt och pengarna går till kommunen här på landet.

På bättringsväg!

Hade problem med internetet igår kväll. Det bara la av, så det kunde inte bli något bloggande.
Var precis ute och gav fölet mjölk. Får kalla henne fölet eftersom vi inte har valt något namn ännu. Men jag vill gärna döpa henne Isafold.
Men hon är på bättringsväg. Hon kan böja sig fram nu utan att trilla. Jag höll ändå mjölken åt henne för hon blir så stressad när Samur vill lukta och se vad hon gör.

Knasig bild när jag håller och hon dricker :)Samur vill väldigt gärna ha de sista dropparna.
Men hon är inte så villig att dela med sig.

Men dem är väldigt goda vänner. När hon druckit färdigt slickar han henne på mulen. Tvättar henne:)
Hon har fått en infektion i såret på benet som varar. Ska fråga vetrinären imorrn om jag ska göra något åt det.

 

 


Härlig

Fick en utmaning av Gun, att beskriva hennes blogg med ett ord.
Jag stod på jobb idag och funderade, det är ju så många ord som kommer i fråga.
Rolig, bra, suverän, genomtänkt, det är inte lätt det här!

Men om jag ska välja ett så få det bli härlig.
Jag har ett par bloggar som jag alltid ser framemot att läsa. Och Guns är en av dem :)

De utlovade bilderna

Ikväll kommer efter bilderna på mina nyklippta killar.
Först Elías, som förrästen heter Már i mellan namn. Ett rätt så vanligt isländskt namn som även min sambo heter i mellan namn.Och storebror, Óliver Már. Alla har samma mellan namn :)
Vet inte hur jag ska förklara uttalet. Det låter inte som ett vanligt a pågrund av kommat som är över. Har precis varit ute och gett fölet mjölk. Hon står fortfarande vingligt och skakar en del.
Jag fick höra på jobb idag att ett föl  dör om man ger dem ren komjölk. Måste blanda ut den. Jag visste att man inte skulle ge dem ren, men jag visste inte det var så illa att de dog av det.

Imorgon ska vi iväg på något typiskt isländskt, det handlar om får. Men jag berättar mer om det imorrn och visar bilder :)

Mitt hjärta blöder

Blir bara en kort uppdatering idag. Vårt lilla föl som har förlorat sin mamma råkade ut för en olycka idag.
Det går ett dike brevid hagen och på något sätt har hon glidit under staketet och fastnat med frambenen.
Så hela kroppen har legat ner i diket och hon har hängt med frambenen i staketet. Hon har kämpat länge och var helt slut när min sambo hittade henne. Hon hade ingen ork att komma upp så han fick i princip bära henne.
Hon har i alla fall kommit in i stallet nu. Jag har varit ute med ljumen mjölk med vatten o socker. Och hon vill inte ligga ner konstigt nog bara står o skakar den lilla stackarn. Så trillar hon framåt emellanåt för benen viker sig.  Och när hon ska stå upp o dricka läggs tyngden på frambenen, så hon stupar framåt och det är som hon ska drunkna i mjölken eftersom hela mulen kommer ner. Man får försöka hålla henne uppe när hon dricker. Har också gnuggat henne med en handduk då det var regn när hon låg ute. Detta lilla otursföljda föl, hon bara måste klara sig.

Helt slut

Efter att ha klippt håret på båda mina småkillar är jag helt slut. Det ska viftas med händerna hela tiden, så man få passa så man inte klipper ett finger eller nåt..
Mutar alltid med kex eller något, men det funkar en halv minut. Och jag tar lite längre tid på mig att klippa. Klippte faktiskt Olíver med maskinen. Elías har dock så fina hårstån att det inte går. De glider bar igenom maskinen.
Så det blir att klippa med saxen. Runt öronen är värst på båda.
Glömde helt bort att ta före o efter bilder, men jag kan ta "efter" bilder imorrn.

Imorse när vi vaknade så hade några hästar rymt över ån till grannarna. Ingen höjdare direkt då det inte är först gången de gör detta. Grannarna har en åker med kål till sina lamm som hästarna går o trampa ner, riktiga busar.
Kattungen vi fick hem igår satt ute på terassen när jag vaknade. Jag gick in i köket för att hämta mat. Men hon var försvunnen när jag kom ut igen. Och vi har inte sett henne mer idag :(
Att blogga utan bilder är inte likt mig, men jag har inga bilder idag.

Det firar vi!

Idag har jag och min sambo varit tillsammans i 8år. Det firade vi med inbakad oxfile till middag.
Lite lyx i vardagen:)
Och vi fick även en ny katt idag. Men det är något speciellt när vi får ett nytt djur.
När vi fick vår hund Molli så sprang hon bort första natten. Vi var ute och letade flera timmar i snöstorm. Vi gav tillslut upp, men när vi vaknade på morgonen så satt hon bakom soptunnan utanför huset.
Grannen gav min sambo en häst här för leden. Första natten den var hos oss så rymmde den. Och han har inte kommit tillbaka än. Och ingen har sett honom.
Och idag fick vi kattungen. Jag hade henne i famnen i bilen hem. Skulle gå från bilen till huset och hon sliter sig och sprang upp på fjället i räser fart:(
Har varit ute och letat, men hittar henne inte.
Men tur i oturen är att hon är en van utekatt, fastän hon bara är född i maj.
Lite bilder på barnen.
Óliver som nyfödd.


Óliver och ElíasElías som nyfödd


Och ett kort på min familj.

Efter 2underbara barn och 7års förlovning, vad kommer näst efter 8år?


En bondes måste.

Idag var lastbilen från slakteriet och hämtade lamm och några får.
Det känns lite vemodigt att skicka iväg dem, men det är ju det som får hjulet att gå runt.
Det är djuren som är våra inkomster..
Vi odlar inget som vi kan försörja oss på.
Jag hade tänkt och visa er bilder när de gick på lastbilen men jag kom försent :(
Men jag hann ta när han kom och åkte.

Han är fr stor för att komma över bron. Så han får köra över vattnet.

Här har han kommit över. Och ni kan skymta vår tråkiga och smal bro.

Här kom jag för sent ut och ta bild när de gick på lastbilen. Det är en hemmabyggd ramp som de få gå på.

När lastbilen ska över vattnet måste man binda rep till traktorn.
Det är för säkerheten ifall den körfast eller nåt i vattnet.

Vägverket var här idag och rensade bort stora stenar i vattnet. Eftersom de inte ger oss en ny bro så måste de hålla ordning så man kan köra över ån.

 


Bää eller mää

Ni vet  den svenska barnvisan, Bä bä vita lamm.
Den kom upp som samtals ämne här hemma. Om man lyssnar på fåren och lammen så säger de ju mää.
Kanske finns det får som säger bää, men inte våra.

Det kom får i två omgångar idag. Min sambo och en kille till red och samlade in dem.
Detta är dem som kom i första gänget.

Nästan alla var hel vita, det fanns en svart och en med svart på huvudet.


Denna ser lite kul ut:)

Det svarta fåret i flocken, finns väl alltid en sådan :D

Barnen tyckte det var jätte kul att spana, bakom staketet då =)

Det andra gänget som kom, där fanns det lite fler svarta.
Men desstu fler små lamm, kan vara så att de är födda ute på fjället. Då har de inte hunnit växa till sig och ligger efter de lammen som föddes inne i maj.

Ni ser vad små dessa är. Det är ju inget som gynnar en fårbonde direkt:( Ni kan säkert lista ut varför.

Jag försökte få en bild med ett normalt stort lamm och ett litet. Men ni ser den till höger är normal. Och den som gömmer sig lite till vänster är allt för liten.. Den som står i mitten är ett får.

 


Utmaning

Blev utmanad av Gun att nobba 3 plagg till hösten.
Eftersom jag inte är så insatt i mode så fick jag ta mig en titt på nätet.

Till min fasa hittade jag denna på hm.se

Denna påminner om något hemskt från 80-talet. Vissa plagg är ju bara kul attt de kommer tillbaka. Men detta, vilka färger alltså!

Detta är bara ovanligt fult. Kanske är detta en stor hit i Svergie, jag har inte sett det här i alla fall.

Jag får ärligt rysningar av såna tröjor med ansiktstryck.
Skulle aldrig få för mig att köpa en.


Alla bilder är från hm.se
Detta är min personliga åsikt, givetivis får ni gärna klä er i dessa plagg:)
Jag utmanar Jenny, Beccy och Malin


Kallt

Var uppe tidigt idag!
Idag ska nämligen fåren samlas in. Tog en bild genom köksfönstret, det var allt för kallt o gå ut i 2- nyvaken:)

Ni ser hur kallt det var, gräset var vitt av frost!
Mitt jobb är att göra matsäck och vara hemma med barnen.
Min sambo ocg han som bodde på gården före oss har gett sig ut på häst och ska förhoppningsvis komma hem med en massa får! De har hundarna också, få se om de är till någon hjälp...det har varit en del problem med Samur. Tyvärr, för han är en fin hund.

Samur.

 


Hmmm

Jag har nog blivit inspererad av Egoinas mamma med vägskyltar.
Men får man cykla här eller inte?


Oj då...

Oj då, jag glömde visst att blogga.
Vi höll på med så typiska vardagssysslor igår, som att städa.
Barnen var riktigt duktiga och hjälpte till.
Så här fint blev lekrummet de har här nere.


De kan om de bara vill!
Efter att barnen lagt sig så degade vi i soffan o kollade på film.
How to lose a guy in 10 days.

Bild:
Imdb.com
Eftersom man har sett filmen förrut så slökollade man bara.
Så det to inte lång tid innan jag slocknade.
Sov väldigt gott genom halva filmen :)
Kanske lika gott som denna grävling...


Fullmåne

Ikväll är det fullmåne.

Ikea

Jag vet inte i hur många länder Ikea finns, men det lär ju vara många. Och de finns i Reykjavík också. Dit styrde jag kosan efter mitt läkarbesök igår.
Det måste vara det billigaste stället i stan där man kan få en lagad måltid. Så vi åt svenska köttbullar med gräddsås och lingonsylt. Och dessutom till varje vuxenmåltid man köper så får man barnens gratis. Och vi var ju 2 vuxna o 2barn så vi kunde äta 4personer och betala för 2. Det går ju inte att klaga på.
Hittade inte så mycket som jag ville köpa, bara en massa ljus. Så nu lär det räcka hela mörka vintern med 250ljus :) Ja och man måste alltid ta en runda i butiken utanför IKEA där det säljs  svenska matartiklar.
Lite godis o pepparkakor fick följa med hem.
Och massor med gräddsås, det ska ju räcka ett halvår minst...

Redogörelse

Vill bara tilläga lite mer om Bröderna Lejonhjärta.
Det är inte hela filmen som är inspelad på Island, utan det är scenerna som ska föreställa det ödsliga landskapet i Karmanjaka. De är inspelade i en nationalpark här på Island. Annars är filmen inspelad i Brösarps backa på österlen. Och körsbärs o äppelträden är från Kiviks musteri.
Bara så det inte blir missförstånd.

Inte så vanligt

Jag tror inte det är så vanligt med en häst i bagageluckan på bilen, men jag kan ju ha fel...
Vi hade kommit hem från vår utflykt till Reykjavík och jag var i full färd med att bära in påsar från bilen.
På vägen ut möttes jag av denna synen...

Finns det något gott här?

Han luktade lite i matpåsarna.


Hunden blev också lite nyfiken.

Han hittade inget gott och gav upp efter en stund :)
Kaspar heter denna buskille. Vi låter hästarna beta av det höga gräset i dikena nu. Och har därför satt upp provisoriskt staket, dock utan ström. Så Kaspar smiter ut hela tiden, men han håller sig i närheten så det gör inte så mycket. Förutom att han lämnar gödselhögar i trädgården, det får Vídir minsan städa sen :)


RSS 2.0